Filmvärldens glamourösaste pris med tillhörande gala, Oscarsgalan 2015, har precis passerat. I år uppmärksammades två allvarliga sjukdomar i de tyngsta kategorierna.
Vinnaren av Årets Bästa Skådespelerska gick till Julianne Moore i filmen ”Still Alice”. Där porträtterar hon universitetsprofessorn Alice Howland som insjuknar i alzheimer. Sakta försämras hennes ordförråd, intellekt och förmågan att känna igen sin familj.

Alzheimer är den vanligaste formen av demens och det sätter sig i den delen av hjärnan som rymmer minnen, tankar och språk. 36 miljoner människor i världen tros vara drabbade, och i Sverige 100 000, enligt Hjärnfonden. Trots intensiv forskning finns ingen förklaring hur det uppstår och heller inget botemedel.

En annan, mindre vanlig, men minst lika allvarlig sjukdom är ALS. ALS är en nervsjukdom där musklerna sakta förtvinar och överlevnaden är vanligen 3-5 år efter insjuknandet. På årets Oscarsgala mottog Eddie Redmayne priset för Bästa Skådespelare för rollen som Stephen Hawking i filmen ”The Theory of Everything”. Den världsberömde fysikern Hawking har levt med ALS större delen av sitt liv, men lever fortfarande vid 73 års ålder och talar med hjälp av en dator.

Det är bra att dessa sjukdomar och hälsotillstånd uppmärksammas och utbildar oss genom film. Men det är även viktigt att komma ihåg att detta är långt ifrån fiktion för de drabbade. För de miljonerna människorna och deras anhöriga är det en smärtsam verklighet.