Årets ekonomipristagare Jean Tirole kom till Stockholm för att motta Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Han forskar bland annat kring hur man ska reglera marknader för att uppnå maximal nytta för alla. Jean Tirole beskrivs som en av världens mest inflytelserika ekonomer. Därför gläder det mig extra att just han avråder från förslaget om vinsttak inom den privata omsorgssektorn (svt.se). Han vänder sig också emot att införa krav på personaltäthet. Han säger:

– Man måste låta företagen göra vinst om de minskar sina kostnader eller överträffar kvalitetsförväntningarna. Det gäller att uppmuntra och sporra dem till att jobba effektivt. Med begränsade vinstmöjligheter lockar man bara till sig de minst effektiva, ”sämsta” företagen.

Det här är precis vad vi på Frösunda tycker och det baseras på många års erfarenhet att vara en av de bästa i branschen. Precis som Tirole menar vi att regleringar av vinst och bemanning inte driver utvecklingen av det som är viktigast för kunden – kvalitet. Naturligtvis handlar inte vinst och bemanning om göra avkall på kvaliteten i arbetsinsatsen och slutresultatet. Vi vill driva det mest effektiva företaget där kunderna talar om för oss vad som är högsta möjliga kvalitet.