”Årets uppfinnarkvinna 2014 ger rörelsefrihet åt alla” deklarerar Svenska Uppfinnareföreningen i dagarna. De ger årligen ger ut ett pris till årets uppfinnarkvinna. I år går priset till Marit Sundin för hennes uppfinning Addseat, som är en rörlig sits till ett gyrostyrt fordon, t.ex. Segway. Marit, som levt med amputerade ben sedan en bilolycka som treåring, har utgått från sina egna behov av rörlighet i sin prisade uppfinning.

– Jag har alltid levt ett aktivt liv, det har genomsyrat mig. Jag hittar lösningar på saker för jag vill leva som alla andra här i Åre med skidåkning och utflykter. Det kräver mycket av mig. Det geniala är att sitsen är anpassningsbar efter min kropp och jag kan komma upp i ögonhöjd med andra människor. Det är ovärderligt, säger Marit till Svenska Uppfinnareföreningen.

Den 3 december – som också var internationella funktionshindersdagen – mottog Marit sin utmärkelse som den nionde vinnaren i ordningen, samt en stipendiesumma på 75 000 kronor. Delar av motiveringen av Marit som årets uppfinnarkvinna lyder:

”Hon får utmärkelsen för att hon är en sann entreprenör som hittar vägar runt alla hinder med en uthållighet och energi som är värd allas vår beundran – en stark och inspirerande förebild!”

Frösunda kan bara hålla med!