Att få en demenssjukdom blir ofta en skakig omställning för den drabbade. Vad händer med mig nu? Kommer jag att tappa minnet? Men också för familjen runt omkring blir det tufft att förhålla sig. Den demente förändras, men etappvis och fläckvis. En partner eller en förälder som varit ordningsam och mild hela livet blir plötsligt vresig, virrig och kanske till och med våldsam.

I en personlig insändare i brittiska tidningen The Guardian, skriver den 33-åriga Dawn Vance om sin mor som diagnostiserades med demens just när hon hade pensionerats. ”What they don’t tell you about dementia” (”Vad de inte berättar för dig om demens”) är en rörande och ärlig berättelse om hur det är att stå mitt i livet och plötsligt behöva ta hand om sin mamma.

På Svenskt demenscentrums hemsida finns den lärorika artikeln ”Demensenssjukdomens åtta faser” – steg som både den drabbade och de anhöriga ofrånkomligen går igenom när demensen smyger sig in i en familj. Läs gärna mer om vad dessa faser innebär.

Det finns stöd att få för den som är anhörig, inte bara till personer med demens, utan alla typer av omsorgskrävande tillstånd. Anhörigas Riksförbund
är den största rikstäckande organisationen för anhörigstöd. De anordnar bland annat Anhörigriksdagen som Frösunda deltar i varje år. Årets Anhörigriskdag hålls 5-6 maj 2015.